Spree var på ISE i Amsterdam för att ta pulsen på det senaste inom skärmteknik, touch-aktiverade skärmar, augmented reality och virtual reality. Allt som kan användas till våra projekt och kunder var av intresse.

ISE 2017

ISE (Integrated Systems Europe) mässan gick av stapeln den 7 februari i Amsterdam vid RAI som är ett område för mässor. Vi var på mässan den 7:e och 8:e februari av totalt 4 dagar. ISE mässan är enligt dom själva den största Ljud/video mässan i världen. Mässan hade 1200 utställare och 73000 besökare. Mässan riktar sig främst mot företag även om det fanns delar av mässan som är intressanta för privatpersoner. Mycket på mässan riktade in sig mot “digital signage”, alltså digital skyltning för reklam/konsert och andra områden som behöver digital skyltar/skärmar.

Det fanns även andra områden där man riktade in sig på integration mellan ljud- och videosystem och slutanvändaren. Det var bred spridning på vilka utställare som fanns på plats. Det fanns tex utställare som riktade in sig på utbildningssektorn där man hade produkter som skulle underlätta utbildning. Det fanns områden på mässan som endast behandlade ljudsystem. Det fanns även en smart hem-avdelning där utställare visade upp olika integrerade hem-automatiseringssystem.

Det fanns t.o.m. ett drönar-område där man demonstrerade olika drönare inomhus. Det fanns ett stort område dedikerat till de senaste projektorerna. För att nämna några av alla områden som täcktes under detta stora tak. För att nämna några namn så fanns Samsung, LG, AOTO mfl.

Modulära skärmar

Många utställare demonstrerade skärmar som var uppbyggda av moduler. Varje modul hade ett visst antal pixlar och kunde byggas ihop till en större skärm. Vi var imponerade över dom ihopbyggda modulerna inte visade några skarvar.

Modulerna kunde sättas ihop med enkla medel via kontakter på varje modul. Man skarvade modulerna vidare tills man hade önskad storlek och bredd/höjd förhållande. Varje modul kunde antingen bytas ut helt eller servas både framifrån och bakifrån om man bara hade tillgång till ena sidan. Vissa modeller klarade tom av att byta ut skadade pixlar.

Man kan tänka sig att modulerna inte är lika bra som en icke modulär skärmlösning men dessa skärmar hade hög pixeltäthet. Man såg inte pixlarna om man stod 2-3 m från 127 tums skärm som hade 1.4 mm mellan varje pixel. Vi såg inte någon skillnad på bilden från olika betraktningsvinklar och skarvarna syntes heller inte. Värmeutvecklingen var i princip obefintlig till skillnad från en konsument LED TV. Det skulle inte förvåna mig om den här tekniken kommer till vanliga konsumenter.

Transparenta skärmar och skärmspeglar

Vi såg även transparenta skärmar som vi använt till våra projekt förut. Men den här varianten verkade vara avsevärt förbättrad mot de vi använt.

Skärmen fungerar så att färgade pixlar inte går att se igenom medans en vit pixel gör att man se rakt igenom skärmen. När skärmen visar svart färg såg man inte igenom skärmen oavsett var man stod. Det var just betraktningsvinkel som var förbättrad vilket möjliggjorde enklare placering av skärmen eftersom användaren kunde stå var som helst och interagera.

Samsung demonstrerade skärmar med speglar så spegelbilden flöt ihop med bilden från skärmen.