WARNER BROS

Utveckling av styrsystem till roboten Gorby i SVT´s Julkalender 2017 års-upplaga Tidskristallen.

Om caset

Inför SVT´s ”Tidskristallen” – Julkalender 2017 utvecklade Spree roboten Gorbys styrsystem. 

Tack vare en trådlös handkontroll kan alla robotens funktioner styras så som huvud, hjul, armar och öron.

Spree utvecklade även ett ljussystem med tillhörande applikation till labb-scener i produktionen. Systemet är utvecklat specifikt för användande under inspelning.

Med hjälp av applikationen kan användaren skapa egna ljus-animationer för att få önskat resultat till scenerna.

Kopplad till en Arduino Mega

Gorbys hjärna

Gorbys hjärna består av en Arduino Mega. Till den är en rad enheter kopplade, huvudsakligen en USB Host-enhet, till vilken en trådlös handkontroll kan kopplas. Med hjälp av den kan alla robotens funktioner styras. Gorby har två individuellt drivna hjul för att röra sig, vilket gör att han rör sig likt en bandvagn. Hans armar kan röra sig vid axeln i en led, upp eller ned. Hans huvud kan höjas och sänkas, och han kan vifta på öronen. Utöver det har han också ett ansikte i form av en iPad, som i teorin kan visa vilket ansiktsutryck som helst.

USB-Host

Till Arduino Mega är huvudsakligen en USB Host-enhet ihopkopplad, till vilken en trådlös handkontroll kan kopplas. I detta fall en X-box 360 kontroll.

Lego

Prototyparbetet av Gorbys styrsystem utfördes i Lego robot-bygge.

Ansiktet

Utöver det har han också ett ansikte i form av en iPad, som i teorin kan visa vilket ansiktsutryck som helst. Ansiktet är ej utvecklat av Spree.

3 batterier och 7 motorer

Gorbys drivkraft

Tre batterier driver Gorby. Ett motorcykelbatteri på 12V med 20Ah, och två mindre 5V batterier om vardera 2600mAh seriekopplade till 10V driver logiken. Seriekopplade eftersom att USB-host-enheten kräver minst 5V för att fungera pålitligt, och för att Arduinon ska kunna leverera 5 volt stabilt behöver inspänningen vara något högre.
Gorby har tre stycket DC-motorer, två till sina hjul, och en till att höja och sänka huvudet. Utöver dessa har Gorby också fyra servo-motorer, en till vardera arm, och en till vardera öra.
Till motorerna behövs drivkretsar som klarar av att driva så starka strömmar som motorer av den storleken kräver. Av den anledningen är han utrustad med två stycken 12A-drivkretsar, som kan driva två motorer vardera. Servomotererna behöver inga separata drivkretsar, men däremot egen spänningmatning, och har därför separata spänningsregulatorer som tar ner spänningen från 12V till 4.7V.

Batterier

Ett Motorcykelbatteri på 12V med 20Ah.

Två mindre 5V batterier/2600mAh.

Motorer

Tre stycken DC-motorer.

Fyra stycken servo-motorer.

Användarvänligt ljussystem

LED Control Manager.

LED Control Manager är ett ljussytem som utvecklades tillsammans med en tillhörande applikation där produktions-teamet av julkalendern lätt kunde ställa in egna ljus-animationer för att få olika önskade resultat till inspelningsmiljöer.
I applikationen kan enstaka basenheter kontrolleras och animeras separat, och sekvenser kan spelas upp live.
Animationerna skapas, genom att tända och släcka lampor med hjälp av checkboxar.

 

Om Warner Bros

”Warner Bros. International Television Production Sverige AB är ett dotterbolag till Time Warner Inc. – ett av de största internationella medieföretagen. WBITVP Sverige AB är ett kreativt, talangstyrt produktionsbolag som både utvecklar, producerar och distribuerar innehåll i olika genrer inklusive reality, fakta, dokumentärer och underhållning.

Företaget levererar originalprogram till SVT och alla de kommersiella kanalerna, och vi har också en lång erfarenhet av att anpassa internationella format till den svenska marknaden.”