Jönköping läns museum - John Bauer

Spree fick vara med och skapa en interaktiv station där Jönköping läns museums besökare får möjligheten att på ett innovativt sätt söka i en stor databas full med John Bauers skisser och målningar.

Om Caset

Inför öppningen av Jönköping läns museums nya basutställning om John Bauer har Spree utvecklat en interaktiv lösning där besökarna får använda fysiska objekt i form av bl.a troll och andra sagofigurer från John Bauers värld för att söka i en bilddatabas. Beroende på vilket fysiskt objekt besökarna placerar på utmarkerade platser på ett bord så projiceras bilder relaterade till föremålen ut på bland annat bokhögar och skissblock.

Utställningens målgrupp är förskolebarn och stationen syftar till att visualisera den stora mängd digitaliserade skisser som museet har i sina samlingar. Eftersom förskolebarn oftast varken kan läsa eller skriva, samt att ett sökgränssnitt inte var önskvärt, så utvecklades systemet med objektigenkänning. Objekten kopplas till rfid-taggar som i sin tur triggar sökningarna när de placeras på utsatta punkter på bordet.

Interaktiv sökmotor

Upplev magi

Med fem olika objekt som placeras på ett bord kan besökare söka bland museets stora databas med John Bauers skisser. Beroende på vilka figurer som placeras på de utsatta punkterna på bordet får besökarna olika sökresultat.

Videoklipp

Fysisk interaktion

Interaktionen med systemet sker genom att användarna får placera fem fysiska objekt med rfid-taggar på bestämda punkter på ett skräddarsytt bord.

Projektioner

Sökresultaten projiceras på skissblock och bokhögar som är placerade på bordet.

Arduino och Rfid-taggar

Programmet är skrivet i Visual studio. Rfid-taggarna som är fastsatta på de olika objekten kommunicerar med rfid-läsare som är kopplade till en Arduino. Arduinon kommunicerar i sin tur med mjukvaran som har utvecklats till systemet.

Skisser

Fängslande bilder

Museets besökare får möjligheten att söka bland John Bauers stora samling av skisser relaterat till de fem olika figurerna.

Om Jönköping läns museum

”Jönköpings läns museum är ett konst och kulturhistoriskt museum med lokaler i centrala Jönköping. Museet, liksom Friluftsmuseet i Jönköpings stadspark, drivs av Stiftelsen Jönköpings läns museum.”

Verksamheten

”I museets byggnader finns förutom utställningar även arkiv, magasin, ett omfattande bildarkiv, en ateljé för målerikonservering och mycket annat.
Vi är cirka 45 anställda som arbetar med allt från föremålsvård till utställningar, arkeologi, målerikonservering, byggnadsvård och etnologiska dokumentationer.
En viktig samarbetspartner för oss är Jönköpings läns konstförening. Sedan många år förvaltar vi deras samling och varje år arrangerar vi utställningar tillsammans där både Länssalongen och Ungdomens vårsalong är återkommande utställningar.”

Stiftelsen

”Stiftelsen Jönköpings läns museum bildades 22 juni 1977 av Jönköpings läns landsting, Jönköpings kommun samt Jönköpings läns hembygdsförbund.
Stiftelsen ska bedriva museiverksamhet genom att förvalta och vårda de samlingar som ägs av stiftelsen och hålla dem tillgängliga för allmänheten. Som ansvarig för länsmuseiverksamheten ska stiftelsen bedriva och främja kulturmiljövård, museal verksamhet inom regionen och närstående kulturell verksamhet.”