Om forskningsstationerna.

Spree har i samarbete med True Stories och IDEI skapat fyra forskningsstationer till lekrummet på Westfield Mall Of Scandinavia. På stationerna får barnen utforska 4 olika element (eld, vatten, jord och vind) med hjälp av fysiska “vevar”. Beroende på vilket elementspel som spelas så händer olika saker. Barnen får borra sig ner till jordens kärna och utforska jordens olika lager, bygga upp trycket i en vulkan och se den explodera, skapa luft-bubblor under ytan och se olika föremål sjunka till havets botten och få en tornado att snurra runt och blåsa bort växter, robotar och ufon.

Spelen har en subtil pedagogisk grundtanke som syftar i att väcka tankar och nyfikenhet hos barnen som spelar spelen. Varje forskningsstation består av en dator, en 4k-tv och en vev som är kopplad via en arduino till datorn. Skärmen och datorn är inbyggda bakom ett halvt rör, vilket gör spelen mer immersiva och spännande. Forskningsstationerna passar väldigt bra in i lekytans rymdtema och kompletterar de lite mer fysiska lekarna utan att ta över.

Eld-stationen

På forskningsstationen Eld får barnen bygga upp trycket i en vulkan och se ett kraftfullt vulkanutbrott. Vulkanen illustreras som en utskärning där barnen först får se att lavan ligger och bubblar längst ner i vulkanen. Sedan när de börjar veva så byggs trycket upp, lavan stiger och vulkanen får slutligen sitt utbrott.

Unity

Samtliga spel är skapade i spelmotorn Unity. Forskningsstationerna, som är avsedda för de lite mindre barnen, är roliga och spännande spel-upplevelser som i sin enkelhet drar till sig uppmärksamhet och fångar intresset både hos småbarn och deras föräldrar.

Videoklipp

Vatten-stationen

På vattenstationen får barnen experimentera med vatten och luft. När de vevar på snurran så pumpar en liten robot som står längst ner på botten ut luftbubblor. Bubblorna stiger sedan till ytan där de ändrar vattnets densitet. När det kommer tillräckligt många bubblor så sjunker föremålen som flyter till botten och när de föremålen sjunkit undan så släpper ett ufo ut nya flytande föremål.

Subtil pedagogik

Huvudsyftet med forskningsstationerna är att vara roliga, intressanta och spännande för barnen, mer än att de ska ha en direkt utlärande funktion. Dock så har alla forskningsstationer en grundtanke i någon typ av lärande, som kan vara en liten bonus för de lite större barnen. Tanken är att stationerna ska uppmuntra barnens nyfikenhet så att de kanske blir nyfikna på varför de olika elementen beter sig som de gör. Varför får vulkanen utbrott? Varför sjunker föremålen till botten? Varför finns det skelett under jorden?, är några frågor som kanske kan väckas hos barnen när de leker med spelen.

Videoklipp

Vind-stationen

På vindstationen får barnen snurra upp en tornado som sedan blåser bort de växter och föremål som syns på skärmen. Tornadon startar som en liten virvelvind och desto mer ett barn vevar desto större blir tornadon, enda tills den når sin maxstorlek.

Tema

Mall Of Scandinavia har ett tema i hela gallerian som handlar om de olika elementen. Detta har legat som underliggande inspiration till hela projektet för lekrummet och inte minst till de fyra forskningsstationerna. Rymdtemat för lekrummet togs fram vid idégenereringen för den andra digitala lösningen Spree utvecklade, "Planet-labbet".

Videoklipp

Jord-stationen

På jord-stationen får barnen utforska vad som döljer sig under jorden. När de vevar på snurrhjulet så åker en robot neråt genom olika jordlager där de bland annat får upptäcka dinosaurieskelett och glimmande juveler.

Interaktion via vevsnurra

För att interagera med spelen så får barnen snurra på ett litet vevhjul. Snurran är kopplad till en arduino som sedan är inkopplad i datorn.

Videoklipp